Zorgpolis in vijf jaar tijd 800 euro duurder

Sinds 2006 zijn Nederlanders 58 procent meer kwijt voor hun zorgverzekering. In 2011 betaalt elke volwassene gemiddeld 191 euro per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage ten opzichte van 121 euro vijf jaar geleden.

Jaarlijks betekent dit een stijging van 840 euro. Twee op de drie verzekerden verlangt mede daarom terug naar het Ziekenfonds. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl, dat zaterdagavond bekend werd gemaakt in het consumentenprogramma Kassa.

Verzekeringssite.nl berekende per volwassene de gemiddelde maandelijkse uitgaven voor de zorgverzekering. Deze bestaat uit basispremie, belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage op basis van een modaal inkomen en verrekening van het eigen risico. Premies voor de aanvullende verzekeringen zijn hierin niet meegenomen.

De gemiddelde basispremie stijgt in 2011 met 10 procent
en het eigen risico gaat 5 euro omhoog naar 170 euro. Daarnaast wordt de inkomensafhankelijke bijdrage verhoogd van 7,05 naar 7,75 procent. “Deze maatregelen zijn nodig om een gat van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds te dichten. En dat voelen we in de portemonnee, want de premies voor de zorgverzekering zijn na de invoering van het nieuwe Zorgstelsel nog nooit zo hard gestegen”, verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “We zien dat mensen daarom nu massaal aan het vergelijken zijn. Op basis daarvan verwachten we dat er een recordaantal Nederlanders zal overstappen naar een nieuwe zorgverzekering sinds 2007.”

In opdracht van Verzekeringssite.nl onderzocht TNS NIPO of mensen terugverlangen naar de tijd van het Ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering. Tweederde van de Nederlanders geeft hieraan de voorkeur. De helft van alle verzekerden (52 procent) noemt hiervoor de gestegen premies als belangrijkste reden. Het nieuwe Zorgstelsel is in 2006 ingevoerd om te zorgen voor meer marktwerking. Slechts 12 procent van de ondervraagden vindt dat zorgverzekeraars nu een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden.

In 2006 wisselde men massaal van zorgverzekering. Circa 19 procent van de verzekerden switchten toen van zorgverzekeraar. Sindsdien schommelt het aantal overstappers rond 4 procent. “Hierdoor hoeven zorgverzekeraars minder op prijs te concurreren. Als klanten blijven zitten, voelen met name grote verzekeringsmaatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden. Momenteel is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bijna 250 euro. Door over te stappen, besparen consumenten niet alleen flink, maar dwingen zij de verzekeraars ook om met scherpere premies te komen”, aldus Hordijk.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl