Winkelen met korting is populair

Getty Images

Je lijkt wel een dief van je eigen portemonnee als je nog de volle prijs betaalt in een webwinkel. Kortingcodes en vouchers zijn zo van internet te halen. Met een speciale app voor de smartphone kun je zoeken naar kortingaanbieders in de omgeving. Maar met al die verleidingen is het wel zaak kritisch te blijven.

Het aantal consumenten dat online naar kortingscodes zoekt is ruim verdubbeld in de tweede helft van 2012 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Couponcode.nu, een verzamelaar van kortingscodes. Op deze website kunnen webwinkeliers hun kortingscodes verspreiden. Het bedrijf zegt dat in een periode van drie jaar de groei op ruim negenhonderd procent ligt.

Kortingscodes
De website Couponcode.nu is niet de enige verstrekker van kortingcodes. Ook Consumentenkorting.nl, Vouchercode.nl en Actiecode.nl bieden op grote schaal kortingen aan, vooral bij webwinkels. Voordat je online gaat shoppen is het altijd handig om even bij deze websites te kijken of er korting te behalen valt. Interessant zijn bijvoorbeeld kortingen bij modewarenhuizen als Zalando of V&D. Wees bij (hoge) kortingen wel altijd verdacht op addertjes onder het gras. Zo zijn bij een korting van maximaal €30 op mode, woonaccessoires en koffers bij V&D bepaalde populaire merken uitgesloten.

Geld terug

Een andere manier om korting te krijgen is een cashbackwebsite, zoals Shopkorting.nl, EuroClix.nl of CashBackDeals.nl. Eerst registreren is een vereiste, maar soms krijgt de gebruiker ook hier al een bonus voor van bijvoorbeeld €7,50. Vervolgens kun je met korting winkelen bij alle aangesloten webwinkels. Daar zitten hele grote bij en hele kleine, met allemaal hun eigen kortingspercentage of speciale actie. De klant rekent bij de webwinkel het volledige bedrag af. De cashbacksite maakt de gescoorde korting over naar je bankrekening. De meeste sites doen dat pas als je totale korting een bepaald minimum heeft bereikt van bijvoorbeeld €10 of €25.

Een overzicht van een twintigtal cashbacksite staat op cashbacksvergelijken.nl Op deze website kun je ook per webwinkel zoeken bij welke cashbacksite je de hoogste korting krijgt. Altijd handig om even na te gaan als je toch online gaat shoppen.

Korting in de buurt
Met de app Scoupy kun je op je smartphone zoeken naar kortingsacties in de buurt. Deze app toont in feite alleen de kortingsbonnen in de buurt waar de smartphonebezitter zich bevindt. Registratie met een e-mailadres en naam of een koppeling met Facebook is vereist. Je kunt de maximale afstand zelf instellen. Ook kun je zoeken naar kortingsbonnen in een andere stad.

Voorbeelden van aardige acties zijn bijvoorbeeld een portie bitterballen gratis bij twee biertjes of een gratis fles wijn bij een besteding van €40 in een restaurant. Ook een korting op hele rekening behoort tot de mogelijkheden. Het fijne van Scoupy is dat je niet vooruit hoeft te betalen of bonnen hoeft uit te printen. De korting geldt gewoon direct bij het afrekenen door de kortingscoupon op de telefoon te laten zien. Een alternatief voor Scoupy is de app dichtbijdeals.

Kritisch blijven
Het blijft altijd aan te bevelen om goed te kijken wat er is inbegrepen en uitgesloten bij een kortingsaanbieding. Vooral kortingaanbieder Groupon is berucht om het verschil tussen het aanlokkelijke aanbod en de uiteindelijke deal. Lees dus altijd de aanbieding goed door om te achterhalen wat wel en wat niet is inbegrepen. Controleer bij grote aankopen zoals reizen ook altijd de prijs bij andere aanbieders. Realiseer je dat bij een aankoop via internet vrijwel altijd het recht bestaat om binnen zeven dagen de deal ongedaan te maken, ook bij aankoop van een kortingsbon.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl